GRUDE GARTNERI:
70 000 kvadratmeter med drivhus
Leif Johan Grude har steg for steg bygget opp et av landets største gartneri i Klepp Stasjon på Jæren. Når 70 000 kvadratmeter med drivhus skal vaskes blir det gjort med to høytrykkpylere fra Clena.
Grude gartneri disponerer 71 mål med drivhus og 120 mål med kålåker, i tillegg til 7500 verpehøns. Eget pakkeri, med en moderne pakkemaskin og kjøl gjør at kvaliteten opprettholdes før videresending. Grude gartneri har også eget gartneriutsalg. I sesong er det rundt 50 ansatte ved gartneriet.
Blomsterproduksjonen er Hortensia den viktigste med produksjon av 70 000 hortensiaplanter hvert år. I tillegg kommer Stemor, blomsterløk og sommerblomster.
Tomatavlingen er årlig på 1400 tonn i året og agurkavlingen er på 1000 tonn. Også småplanter av tomat og agurk produseres til andre gartneri. På friland dyrkes det sommer- og vinterkål.
Gjødsel fra produksjonen av egg brukes på en bærekraftig måte i produksjonen av grønnsaker.
Omsetningen er på over 100 millioner kroner.
I desember er det tid for å vaske drivhusene, tak vegger, vanningskar og gulv. Det er en stor jobb som tar tid når anlegget er så omfattende.
Fra CLENA NORGE har Grude gartneri to mobile kaldtvannsvaskere.
Tom Arild Bekkeheien er driftsleder i Grude gartneri.
«Vi har brukt CLENA NORGE i flere år og er særs godt fornøyd med kvalitet og en fantastisk service.
UTSTYR:
- Maskiner: Clena KV mobil 200-30, Clena KM 160-20, Kränzle 2160 TS T,
- Utstyr: Slangevogn 50m, Kastelanse, Dobbellanse,
Nå har jeg hatt den i fem år uten problemer
Jon Olav Runestad dyrker tomater og har 6500 kvadratmeter med drivhus på Fogn, en øy i Ryfylke. En gang i året skumlegger og vasker han drivhusene for grønske og alger. Da går høytrykkspyleren i ett en hel uke. Ellers bruker han den til vask av maskiner og liknende.
– Jeg ønsket en høytrykkspyler som gav mye vann for å kunne vaske drivhusene effektivt. Men den behøvde ikke å ha så stort trykk», forteller Runestad.
Hos importør og forhandler Clena Norge fikk han gode råd og veiledning. Valget falt på en KV 160-25 med en slangevogn med som hadde en 60 meter høytrykkslange. I tillegg har han kastelanse for å vaske i høyden og flere spesiallanser.
– Jeg er veldig godt fornøyd med høytrykkspyleren. Den virker robust og er enkel i bruk. Nå har jeg hatt den i åtte år uten problem. Den går jo aldri sundt, forteller Runestad.
Han bruker også en hotbox når han vasker.
– Den kjører jeg på rundt 70 grader. Da blir det tåke og fuktig i veksthuset, og da føler jeg grønnsken går letter av. I tillegg er det mer behagelig å vaske med varmt vann, legger han til.
På glass skummer han med et middel som heter S64 for å få glassflatene helt rene.